فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال پنجاه و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال پنجاه و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد ابراهیمی راد* صفحات 9-27

    موضوع مقاله پیش رو، بررسی اشکالات علامه طباطبایی بر استفاده«عالم ذر» از «آیه میثاق» است. در مورد استفاده عالم ذر یا عدم استفاده آن از آیه 172-173 سوره اعراف که به «آیه میثاق» معروف است، بین اندیشمندان اسلامی اختلاف دیدگاه وجود دارد. برخی از مفسران و اندیشمندان اسلامی، دلالت آیه میثاق را بر وجود عالم ذر مورد انکار قرار داده و مبنای انکار آنان سلسله اشکالاتی است که بر استفاده عالم ذر از آیه میثاق وارد کرده اند. از جمله کسانی که بر استفاده عالم ذر از آیه میثاق اشکالات متعددی وارد کرده اند، علامه طباطبایی است. ایشان در تفسیر المیزان بردلالت آیه مذکور بر وجود عالم ذر اشکالاتی وارد کرده که در آثار سایر اندیشمندان ومفسران نیامده است و در نتیجه وجود عالم ذر را به این معنا که همه انسان ها در عالمی قبل از آفرینش آنان در دنیا، آفریده شدند و خداوند از آنان، در حالی که دارای روح و در نتیجه دارای عقل و شعور بودند، به ربوبیت خویش پیمان و اقرار گرفته؛ انکار کرده و مفاد آیه میثاق را به گونه دیگری توجیه کرده است. در این مقاله، اشکالات ایشان مطرح و به همه آن ها تفصیلا پاسخ داده شده است و در نتیجه اشکالات ایشان نمی تواند استفاده عالم ذر از آیه میثاق را مانع شود.

    کلیدواژگان: آیه میثاق، بدن ذری، ذریه آدم، عالم ذر، علامه طباطبایی
  • فاطمه بشارتی، حسن عبدالهی*، حسین سیدی، مرضیه آباد صفحات 29-50

    پژوهش حاضر با تکیه بر رویکرد سبک شناسی ساخت گرا و با استفاده از روش سبک شناسی لایه ای به تحلیل و توصیف نامه 45 نهج البلاغه پرداخته است. هدف پژوهش کشف روابط و پیوندهای نهان میان عناصر زبانی و جنبه های معنایی متن و به دنبال آن، آشکار ساختن انگیزه و افکار مولف است. نتایج پژوهش به این شرح است: امام علی(ع) در راستای انتقال شیوا و موثر اندیشه ها و احساسات خود، در ساختی همگون و منظم، از تمام امکانات زبانی و بیانی بهره گرفته اند؛ هرچند کاربرد پر بسامد توازن های آوایی (در سطح واج، واژگان و نحو) و بسامد بالای اسالیب انشایی، ساختار این نامه را به گفتمان خطابی نزدیک نموده و بر جنبشی بودن و کنش گرایی متن افزوده است، اما بسامد بالای واژگان محاوره در کنار کاربرد پر تکرار مدالیته عاطفی و قیود شدید تاکیدی، آن را از بافت رسمی خطابه، دور نموده و عاطفه سرشار مولف را در فضایی دوستانه و موثر و در خطابی عمومی و غیر مستقیم، به مخاطب خود انتقال می دهد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سبک شناسی ساختارگرا، سبک شناسی لایه ای، نامه 45
  • سید علی ربانی موسویان* صفحات 51-72

    از مهم ترین ادله مورد استناد طرفداران حجیت اجتهادات صحابه، سنت است. پژوهش حاضر در پی تبیین میزان اعتبار و ارزش این دلیل، در اثبات حجیت مذکور است. مهم ترین روایات مورد استناد مثبتین حجیت اقوال صحابه، سه حدیث "اصحابی کالنجوم"، "سنت خلفاء راشدین " و "اقتدا به شیخین" است. بررسی سندی و متنی حدیث نخست نشان می دهد با وجود اینکه از دو حدیث دیگر مشهورتر بوده، در غایت ضعف می باشد؛ به طوری که عده زیادی از محدثان اهل تسنن بر ضعیف، باطل، کذب و جعلی بودن آن تصریح نموده اند،؛ لذا این حدیث مصداق بارز "رب مشهور لا اصل له" می باشد. دو حدیث دیگر نیز وضعیتی بهتر از حدیث نخست ندارند. وقتی عدم امکان اثبات مدعا توسط احادیثی که دلاتشان بر مدعا به صورت مباشر بود، روشن شد، به طریق اولی عدم امکان اثبات مدعا توسط احادیث غیرمباشر اثبات می گردد و نهایتا دست مدعی را در اثبات مدعا از دلیل سنت خالی می سازد.

    کلیدواژگان: اجتهادات صحابه، دلیل سنت، حجیت
  • احمد شه گلی* صفحات 73-93

    بر اساس آیه 119 سوره نساء یکی از ترفندهای شیطان تاکید فراوان به «تغییر خلقت الهی» است. در اینکه تغییر خلق چیست و ملاک آن کدام است؟ بین دانشمندان اسلامی در مورد مفاد این آیه اختلاف نظر وجود دارد. دانشمندان اسلامی عمدتا تغییر خلقت الهی را به دین، فطرت، ناقص کردن خلقت بدنی انسان و حیوان، خال کوبی، تشبه به صفات جنس مخالف و... تفسیر کرده اند و برای تفکیک بین تغییر خلقت ممدوح و مذموم، معیارهایی را ذکر کرده اند. نگارنده با ارزیابی دیدگاه های موجود در این زمینه و با طرح یک سری مقدمات به تبیین معیار تغییر خلقت الهی می پردازد. بر این اساس تغییر خلق الهی دارای دو مصداق تشریعی و تکوینی است. برای احراز تغییر مذموم از ممدوح، احکام کلی خلق تکوینی و تشریعی بیان شده است. برخی از احکام کلی خلق تکوینی عبارتند از: هدفمندی اشیاء، اتقان صنع، خلقت احسن، هدایت تکوینی و... و برخی از احکام کلی خلق تشریعی عبارتند از: التزام به حدود الهی، نگرش آلی به امور دنیوی، عدم اسراف در استفاده از اشیاء و عدم افساد در استفاده از اشیاء و... بر این اساس تغییری که با اصول تکوینی و تشریعی خلقت ناسازگار باشد، تغییر شیطانی و مذموم است و تغییراتی که منطبق و هماهنگ با اصول مذکور باشد، ممدوح و مطلوب است. بر اساس این مبنا چالش «کیفیت اطلاق خلق بر دین» که در برابر برخی از دیدگاه ها وجود دارد، نیز رفع می شود.

    کلیدواژگان: آیه 119 سوره نساء، تغییر خلقت الهی، فلیغیرن خلق الله، معیار تغییر خلقت
  • اعظم فرجامی*، انسیه عسگری صفحات 95-116

    ابن قولویه از محدثان قمی در سده چهارم بوده که سال های پایانی عمر خود را در بغداد سپری کرده است و محدثان و عالمان بزرگی همچون غضایری و شیخ مفید از او بهره برده اند؛ اما اکنون از آثار و آراء وی نشان کمی در دست است. میزان تاثیرگذاری ابن قولویه بر حدیث بغداد را می توان در دو کتاب رجالی فهرست نگاری شیعه، الرجال نجاشی و الفهرست طوسی نشان داد. پنجاه و دو راوی صاحب کتاب در این دو منبع، به واسطه ابن قولویه معرفی و طریق داده شده اند که چهل راوی را تنها ابن قولویه در الرجال نجاشی نقل کرده است. برخی از آن ها مانند احادیث سعد بن عبدالله اشعری، الرجال کشی و کتاب های فقهی ابن ابی عقیل مهمترین متون منتقل شده توسط ابن قولویه به منابع حدیثی بغداد در سده چهارم بوده است. به رغم بهره فراوان نجاشی، شیخ طوسی از طرق و اسناد ابن قولویه یاد نکرده و حتی در موارد مشابه، طرق ضعیفی مانند طرق ابن بطه را جایگزین وی کرده است. توجه به سفرهای ابن قولویه نشان می دهد، او بیش از همه، کتاب های محدثان قم و ری، و سپس دیگر حوزه های حدیثی ایران مانند خراسان و سمرقند را به بغداد آورده است. همچنین، سفر ابن قولویه به مصر و دیگر شهرهای عراق، سبب بازگرداندن اسناد و دفاتر کهن محدثان کوفی به بغداد شده است. آراء خاص و مشخص ابن قولویه در پس آراء شاگردان بزرگ و نسل های بعدی مانند شیخ مفید و شیخ طوسی، حل و محو شده است؛ اما تاثیر او در انتقال حدیث قم به بغداد قابل اغماض و چشم پوشی نیست.

    کلیدواژگان: ابن قولویه، تاریخ حدیث، الرجال نجاشی، حوزه های حدیثی، محدثان قمی
  • علی اکبر محمدی*، زهرا محمدی، احمد لامعی گیو صفحات 117-136

    ابوحاتم سجستانی (م255ق)، یکی از دانشمندان مسلمان ایرانی و از پیشوایان لغت در قرن سوم هجری است که نقش بسزایی در پیشبرد علوم قرآنی داشت. بیشترین تخصص وی در علوم قرآنی، قرایت بود که در آن اختیار تام داشت. در این پژوهش سعی شده است با روش توصیفی -تحلیلی به این پرسش پاسخ داده شود که او چگونه و با چه دلایلی از مولفه های تفسیر لغوی برای اختیار و انتخاب قرایت برتر بهره برده است؟ بررسی دقیق این موضوع به ما کمک می کند تا هم دلیل اختیار یک قرایت تبیین شود و هم بتوان با دیگر قاریان و راویان علم قرایت، آراء و اندیشه های او را مورد مقایسه و تطبیق قرار داد. نتیجه به دست آمده نشان می دهد که مجاهدت های قرآنی سجستانی در چهار بخش آواشناسی، ریشه شناسی، اعراب و معناشناسی صورت گرفته استو روش او در این علم بیشتر به لغت و بیان معانی مفردات، اهتمام به مسایل نحوی و صرفی، اسلوب بیان و عنایت خاص به اعراب قرآن متمرکز بود و برای هریک از نظرات خود، حجت و دلیل علمی ارایه کرده است که در برخی موارد با نظر دیگر قاریان و مفسران همسو و گاه مخالف آن است.

    کلیدواژگان: دانشمندان ایرانی - اسلامی، قرائت، تفسیر لغوی، ابوحاتم سجستانی
  • فرانک موسوی* صفحات 137-160

    مدیران اسلامی به مدد ارزش های الهی و انسانی، استراتژی های خود را ترسیم می کنند و در حقیقت، ارزش های الهی و انسانی، جهت دهنده عملکرد مدیران اسلامی هستند. مطالعه حاضر با هدف واکاوی مولفه های مدیریتی، مبتنی بر رویکرد نظریه داده بنیاد با استناد به آیه 128 سوره توبه به روش تطبیقی صورت پذیرفت. رویکرد پژوهش، کیفی و از روش نظریه داده بنیاد استفاده شده است. برای گردآوری داده های کیفی، با 12 نفر از متخصصان مدیریت و روحانیون آشنا به دانش مدیریت مصاحبه صورت پذیرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام پذیرفت. روش نمونه گیری تا جایی ادامه یافت که پژوهشگر با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با اعضای نمونه به اشباع نظری رسید. با استفاده از نتایج حاصل از بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهش و تجزیه و تحلیل محتوای مصاحبه های انجام گرفته، نشانگان مدیریت اسلامی با تاکید بر مولفه های مدیریت سوره توبه، آیه 128 شناسایی شده و طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، مدل مدیریت اسلامی با تاکید بر آیه 128 از سوره توبه در قالب (6) مقوله اصلی شرایط علی، پدیده محوری (مدیریت قرآنی: شامل(5) مقوله اصلی شامل: (مدیر از جنس مردم باشد، مدیر از ناراحتی مردم ناراحت شود، مدیر برای خدمت به مردم حریص باشد، مدیر نسبت به همه مردم رحمت داشته باشد، مدیر نسبت به همکاران و ارباب رجوع رحیم باشد)، راهبردها، شرایط واسطه ای، شرایط مداخله گر و پیامدهای مدل مدیریت قرآنی، جهت بهره برداری در سازمان ها ارایه گردید.

    کلیدواژگان: سوره توبه، مدیریت اسلامی، مدیریت قرآنی
  • رضا مهدیان فر*، سید محمود طیب حسینی صفحات 161-176

    آیه 72 سوره احزاب از مشکل ترین آیات قرآن است که مفسران در فرازهای مختلف آن دارای آرای مختلفی هستند. از جمله فرازهای این آیه، عبارت "إنه کان ظلوما جهولا" است که دیدگاه های مختلف مفسران را به دنبال داشته و به گونه ای سرگردانی در فهم آیه را در پی دارد. شمار زیادی از مفسران، این عبارت را سرزنش انسان دانسته اند و گروهی از مفسران متاخر، با برداشتی متفاوت، آن را مدح انسان دانسته اند. در این مقاله، با مراجعه به بیش از 150 تفسیر، به 10 معنا از ظلوم و 14 معنا از جهول در تفاسیر، دست یافتیم که بیشتر این آرا، از معنای واقعی این دو وصف در آیه شریفه به دور هستند. با بررسی و نقد دیدگاه مفسران طرفدار ذم انسان و دیدگاه طرفداران مدح، ادله هر دو گروه را ناتمام یافتیم. براساس یافته های پژوهش، این دو وصف به ویژگی طبیعی و اختصاصی انسان ها اشاره دارد که زمینه پذیرش امانت از سوی خدا شده تا در سایه آن، خود را از ظلم و جهل رهانیده و به عدل و معرفت برساند. از این رو، این عبارت به رغم سرزنش نما بودن، ذم انسان نمی باشد. چنان که برداشت مدح انسان از این اوصاف نیز دشوار و غیر قابل پذیرش است، و این دو صفت، تنها به بیان  ویژگی های اختصاصی انسان اشاره دارد.

    کلیدواژگان: آیه 72 سوره احزاب، جهول، ذم انسان، ظلوم، مدح انسان
  • فرزانه میرزارسولی*، شهین قهرمان ایزدی، فاطمه علایی رحمانی صفحات 177-197

    تناسب میان آیات یک سوره بر مبنای غرض واحد، از ابعاد علم تناسب است. با توجه به این که سوره نازعات نخست با قسم های موکدی به فرشتگان شروع می شود، سپس به قسمتی از مناظر هول انگیز قیامت اشاره می‏نماید و در ادامه اشاره کوتاه و گذرایی به داستان موسی (ع) و سرنوشت فرعون طغیانگر دارد، سپس به نمونه‏هایی از مظاهر قدرت خداوند در آسمان و زمین تصریح می کند؛ براساس این آشفتگی ظاهری موضوعی درسوره نازعات، ضرورت دارد تناسب و محور این سوره مورد بازشناسی قرار گیرد. لذا پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی ابتدا غرض سوره را با روش فحوای کلام سوره تعیین می کند، سپس به بررسی تناسب میان آیات سوره نازعات با محوریت غرض آن پرداخته است و نشان می دهد که آیات این سوره با محوریت غرض آن دارای وحدت موضوعی می باشد که می توان آن را  به دو صورت نمودار درختی و محتوایی به تصویرکشاند.

    کلیدواژگان: آیه، تناسب، ساختار هندسی، سوره نازعات. قرآن
  • سید مرتضی میرسراجی، احمد مرادخانی*، علی اصغر تجری صفحات 199-216

    در پژوهش حاضر، اخبار پانزده گانه ای با رویکرد «تشخص» مهدی موعود (عج) از مراجع روایی کهن «عامه» استخراج، سپس با بررسی آرای رجالیان این فرقه، فاقد اعتبار سندی تشخیص داده شد. با استفاده از روش «تاریخ گذاری» بر اساس گزاره های معتبر، مبادی «وضع» و همچنین سازگاری اخبار با ساختارهای شخصیتی «متمهدیان» مطابقت تام پیدا نمود و در نتیجه، همسانی آن ها، زمان دقیق و در برخی دیگر، زمان نسبی وضع و نیز  نقش مستقیم «سیاست مداران»، در ایجاد برساختگی و سپس راه یابی آن ها به مصادر عامه به اثبات رسید.

    کلیدواژگان: اخبار موضوعه، امام مهدی (عج)، تاریخ گذاری حدیث، مبادی وضع، متمهدیان، مصادر عامه
  • فاطمه نجارزادگان*، فتح الله نجارزادگان صفحات 217-238

    براساس ادعای ونزبرو،کانون (canon) قرآن حاصل کنار هم قرار گرفتن «بیانات پیامبرانه» است که بنا بر الزامات فرقه ای در جوامع گوناگون پدید آمده و در پی فرآیند جامعه سازی، با کمک معدودی از قواعد بلاغی سازوار شده اند. آیات مربوط به ماموریت شعیب، توصیف چهار باغ بهشت (الرحمن: 76-46) و داستان گزارش جعفر و نجاشی نمونه های «بیانات نبوی» هستند. انکار اصالت تاریخی داستان شعیب، تاکید بر کارکرد تمثیلی این داستان و اقتباس برخی از درون مایه های آن از عهدین؛ تاکید بر تدوین آیات 62 - 76 (وصف دو باغ دوم) پیش از آیات 46-60 (وصف دو باغ نخست)؛ اصرار بر خیالی بودن گزارش هجرت به حبشه و گفتگوی جعفر با نجاشی، ساختگی بودن آیات مرتبط با این داستان و اقتباس آن از توصیف ضروریات دین جدید در کلام مبلغان مسیحی، مدعیات ونزبرو درباره این سه نمونه است. از آنجا که وی با روش تحلیل ادبی به بررسی پرداخته است، این مقاله نیز با بهره گیری از همین روش، آرای وی را ارزیابی می کند.

    کلیدواژگان: بیانات پیامبرانه، جان ونزبرو، کتاب مطالعات قرآنی
  • محمود واعظی*، حسین جدی صفحات 239-257

    مفهوم قلب در منظومه معرفت دینی، از منزلتی والا برخوردار بوده است. نصوص اسلامی، علاوه بر به کارگیری معانی و مصادیق قلب، در دو ساحت جسمانی و روحانی، از نقش آفرینی آن، در جهت اعتلای ابعاد انسانی، سخن گفته اند. به رغم آنکه بازتاب نور در سایر ابعاد وجودی انسان از جایگاهی ویژه می نماید، این مطلب در مورد ساحت شناختی«قلب» نیز، مغفول مانده است. با این همه، این پژوهش با اتخاذ رویکرد پسینی، از رهگذر استنطاق در کاربست های قرآنی قلب، ابعاد شناختی آن را به دو ساحت «منبع شناختی» و «ابزار شناختی»، قابل ارجاع می داند. از جانبی دیگر، کارکرد و بازتاب بارقه ربانی بر ساحت قلب انسانی را می توان در مولفه هایی چون «گشودگی سینه و آرزوی تجافی از دار دنیا»، «نیل به مقام یقین و شهود عالم فراماده»، «بینش جامع گزینی و وارستگی از تنعمات دنیوی»، قلمداد نمود.

    کلیدواژگان: قلب، معرفت شناختی قلب، نور قلب، یقین
|
  • Mohammad Ebrahimirad * Pages 9-27

    This article aims to evaluate the critiques raised by Allameh Ṭabāṭabāī to the application of the pact (mīthāq) verse for Dhar world. Islamic thinkers have different views on the indication of the verses 172-173 of surah al-'A'rāf, known as "Pact Verse", to Dhar world. Some Islamic exegetes and thinkers denied the meaning of the Pact verse on the existence of Dhar world. The basis of their denial is a series of quotations concerning the use of this verse for Dhar world. Among them may be mentioned of Allameh Ṭabāṭabāī who has made various concerns to it. In his interpretation of Al-Mīzān, he criticized the existence of Dhar world based on the Pact verse. His comments are not seen in the works of other scholars. Allameh denied this theory about Dhar world that all human beings had been created before this world in a previous world and Allah the almighty has made a covenant with them to confess His Lordship, while having a material body and soul and consequently intellect and consciousness. He justified the Pact verse in another way. In this article, his critiques are discussed and answered in detail, and it is concluded that his comments cannot prevent the application of this verse for Dhar world.

    Keywords: Pact Verse, Dhar Body, Adam’s Offspring, Dhar World, Allameh Ṭabāṭabāī
  • فاطمه Besharati, Hasan Abdolahi *, Hosein Seyyedi, Marziyeh Abad Pages 29-50

    The present research analyzes and describes the 45th letter of Nahj al-Balagha, based on the structural stylistic approach and using the layered stylistic method. The research aims to discover the hidden relationships between the linguistic elements and the semantic aspects of the context, followed by revealing the author's motivation and thoughts. The results are as follow: Imam (AS) used all the linguistic and expressional possibilities to effectively and fluently convey his thoughts and feelings in a coherent and regular construction. Although the use of frequency of Phonetic parallelisms (at the phoneme, vocabulary, and syntax level), and the high frequency of compositional styles has brought the structure of this letter closer to a sermon, and increased the motivating and activing aspects of the text, much use of conversational words, along with the repeated application of emotional modality and extreme emphasizing adverbs, make away it from the formal texture of a sermon, conveying the Imam's strong affection in a friendly and effective atmosphere, and in a public and indirect speech to his audience.

    Keywords: Imam Ali (AS), Structural Stylistics, Layered Stylistics, Letter 45
  • Seyed Ali Rabbani Mousaviyan * Pages 51-72

    One of the most important arguments cited by proponents of the authority of the ijtihad of Companions is tradition (Sunnah). The present study seeks to explain the validity and value of this reason for proving this authority. The most important narrations to prove this authority are three hadiths: “my Companions are as stars”, “Sunnah of the early Caliphs” and “imitating Sheikhain (two first Caliphs)”. An examination of the content (matn) and the chain of narrators (sanad) of the first hadith shows that although it is more famous than the others, it is extremely weak, so that many Sunni traditionists have pointed out its weakness, falsehood and fabrication. So this hadith is a clear example of the rule “sometimes a famous is not reliable”. Two next hadiths are not better than the first, as well. As a result, when the impossibility of proving the claim is clarified by the directing hadiths which were the main claims, consequently the impossibility of proving the claim is proved by the non-directing hadiths and finally the claimant's hand is empty in proving his claim.

    Keywords: Sunnah Reason, Authority, Companions’ Ijtihad
  • Ahmad Shahgoli * Pages 73-93

    According to the verse 119 of Surah Al-Nisā’, one of the Satan’s tricks is to emphasize “the change of divine creation”. Islamic scholars have different views regarding the contents of this verse, the meaning of changing creation, and its criterion.  They have mainly interpreted changing the divine creation into religion, nature, the imperfection of the physical creation of man and animal, tattooing, resemblance to the attributes of the opposite sex, etc. In addition, they have explained and described criteria for distinguishing between the positive and negative change of creation.  The author considers the existing views in this field and explains the criteria for changing the divine creation, using a series of general statements.  Accordingly, the change in divine creation has two instances of legislation and genesis.  The general rules of genetic and legislative creation are stated in order to ensure the change from “madhmūm” (negative) to “mamdūh” (positive).  Some of the general rules of genetic creation are as follow: the purposefulness of objects, the perfection of creation, the best creation, and genetic guidance. Also, some general rules of legislative creation are as follow: commitment to divine limits, organic attitude towards worldly affairs, non-extravagance of using objects and non-corruption of using objects.  Accordingly, a change incompatible with the genetic and legislative principles of creation is a Satanic and hence negative change, while the changes based on the mentioned principles are praiseworthy and desirable.  On this basis, the challenge of “the quality of the application of the people to religion” existing against some views, would be eliminated as well.

    Keywords: Change of Divine Creation, Falayughayyirann Khalq Allah, verse 119 of Surah al-Nisā’, Criterion of Changing Creation
  • Azam Farjami *, Ensiyeh Asgari Pages 95-116

    Ibn Qūliwayh was one of the traditionists of Qom in the fourth century, who spent last years of his life in Baghdad and great traditionitsts and scholars such as Ghaḍā’irī and Shaikh Mufīd learned from him. However, few information of him and his works are at hand today. Ibn Qūliwayh's influence on Baghdad’s Hadith may be illustrated in two Shiite bibliographical books of Najāshī’s Al-Rijāl and Ṭūsī’s Al-Fehrest. The fifty-two narrators, who own books, in these two sources were introduced and chained by Ibn Qūliwayh, citing forty ones in Najāshī’s Al-Rijāl. Some of them, such as the hadiths of Sa‘d bin Abdullah Ash‘arī, al-Rijāl by Kashī, and the jurisprudential books by Ibn Abi ‘Aqīl, were the most important books transmitted by Ibn Qūliwayh to the hadith sources at fourth-century in Baghdad. In spite of the great use of Najāshī, Shaikh Ṭūsī did not mention Ibn Qūliwayh's ways and chains, and even sometimes substituted weak chains such as those of Ibn Buṭṭa in similar cases. A glance at the Ibn Qūliwayh's travels shows that he brought the books of the traditionists of Qom and Rey, and then other Iranian hadith centers such as Khorasan and Samarqand to Baghdad, more than others. Also, Ibn Qūliwayh's travel to Egypt and other cities of Iraq caused to bring the old hadith documents and notebooks of Kufa back to Baghdad. Ibn Qūliwayh's particular ideas were interpolated by his disciples and subsequent generations, including Shaikh Mufīd and Shaikh Ṭūsī, but his influence on transmitting the hadith of Qom to Baghdad cannot be neglected.

    Keywords: Ibn Qūliwayh, Traditionists of Qom, Najāshī’s Al-Rijāl, Hadith Schools, History of Hadith
  • Ali Akbar Mohammadi *, Zahra Mohammadi, Ahmad Lamei Pages 117-136

    Among the most prominent Iranian Muslim figures and philologers in the third century was Abu Hatam Al-Sajistānī (d. 255/876). He played an important role in promoting Qur’anic sciences. His professional skill in Qur’anic sciences was “variant readings” (qirā’āt), in which he had complete authority. Based on a descriptive-analytical method, in this research, the attempt has been made to answer the question “how and for what reasons did he use the components of lexical interpretation to choose the best reading?” A careful attention of this subject helps us to explain the reason for the authority of a reading and also to compare his views and thoughts with other readers and narrators of the science of reading. Findings show that Sajistānī’s Qur’anic struggles were carried out in four sections of pronunciation, phonology, etymology, and semantics. His method mostly focused on words, explaining the meanings of words, attention to conjugational and syntactic issues, expression style, as well as special concern to the pronunciation of the Qur’an. For each of his views, he provided a scientific argument that in some cases was in line with the views of other readers and commentators and sometimes opposed it.

    Keywords: : Iranian-Islamic Scientists, Variant Readings, Lexical Interpretation, Abu Hatam Al-Sajistānī
  • Faranak Mosavi * Pages 137-160

    Islamic leaders draw their strategies based on divine and human values, and in fact, divine and human values ​​guide and lead Islamic managers. The aim of this study is to investigate the management components regarding the grounded theory with reference to the verse 128 of Surah Al-Tawbah in a comparative method. The research approach is qualitative using the grounded theory method. In order to collect qualitative data, 12 management specialists and clerics familiar with management knowledge were interviewed. Purposeful sampling was performed with a snowball fan. The sampling method continued until the researcher reached a theoretical saturation using semi-structured interviews with sample members. Using the results of reviewing the theoretical foundations and background of research and analysis of the content of interviews, the managerial symptoms of Islamic management with emphasis on the management components of Surah Al-Tawbah: 128 have been identified and in three stages of open coding, axial coding and selective coding, Islamic management model emphasizing this verse in the form of six main categories of causal conditions, the phenomenon axis (Qur’anic management: includes 5 main categories: the manager should be of the people, the manager should be upset about the people's grief, the manager should be willing to serve the people, the manager should be merciful to all people, the manager should be kind to colleagues and clients), strategies, mediating conditions, intervening conditions and consequences of Qur’anic management model for exploitation in organizations are presented.

    Keywords: Qur’anic Management, Islamic Management, Surah Al-Tawba
  • Reza Mahdyanfar *, S.Mahmud Tayyebhosinny Pages 161-176

    The Verse 72 of Surah Al-Aḥzāb is one of the most difficult verses in which the commentators have different opinions on its phrases. One of its phrases is "إنه کان ظلوما جهولا" which conveys different views of the commentators with confusion of understanding the verse. They mostly considered the phrase as a human reproach, while some later commentators, with a different interpretation, considered it as a human praise. Referring to more than 150 exegeses, in the present article 10 meanings of the word “ظلوما” (oppressed) and 14 meanings of “جهولا” (ignorant) are found, most of which are far from the true meaning of these two descriptions in the verse. Examining and criticizing the views of the proponents of human guilt and those of human praise, the arguments of both groups are proved to be incomplete. As a result, according to this research, these two descriptions refer to the natural and specific characteristics of human beings, that have become the basis for accepting trust from God in order to free themselves from oppression and ignorance and reach justice and knowledge. Hence, this phrase is not human fault despite being reprehensible apparently. Just as it is difficult and unacceptable to take human praise from these attributes, but these two attributes only refer to specific human characteristics.

    Keywords: Oppressed, Ignorant, Human Praise, Human Reproach, Verse 72 of Al-Aḥzāb
  • Farzaneh Mirzarasouli *, Shahin Ghahraman Izadi, Fatemeh Alaei Rahmani Pages 177-197

    The harmonies between the verses of a chapter based on its main purpose is a part of semantics. An-Nāzi'āt Chapter begins with oaths that refer to angles and points to the frightening incidents of the Resurrection. Then briefly mentions the story of Moses and the end of the arrogant Pharaoh. Finally, it articulates the countless Powers of Allah that exist in the heavens and on the earth. These various statements bring apparent chaos to the content of the surah. Thus, it is aimed to review the surah and figure out the conceptual harmony underlying it. Applying a descriptive-analytic study, it seeks to investigate the purpose of the surah based on the surah articulation. Also, it sheds light the conceptual harmony between the main purpose and the verses. In conclusion, it is revealed that the main purpose and verses follow a union theme that can be visualized through a tree diagram and a flowchart.

    Keywords: Holy Qur’an, verses, Conceptual Harmony, Structure, Surah an-Nāzi'āt
  • Sayyed Mortaza Mirseradji, Ahmad Moradkhani *, Ali Asghar Tajari Pages 199-216

    In this paper, fifteen hadiths with the approach of embodying and indicating the Promised Mahdi (AS) were extracted from the old Sunni hadith books. Then through examining the opinions of biographical (rijāl) documents of this denomination, it was found that they are all invalid. Using the method of dating based on valid propositions, the origins of fabrication as well as the compatibility of the hadiths with the personality attributes of false Mahdis (who were introduced as Mahdi) were completely matched. As a result, their similarity, the exact time, and in some others, the relative time of forgery as well as the direct role of politicians in the fabrication, and then their entry into Sunni hadith books were proven.

    Keywords: Imam Mahdi (AS), Dating Hadith, Fabricated Hadith, Origins of Forgery, False Mahdis, Sunni Sources
  • Fateme Najjarzadegan *, Fatollah Najjarzadegan Pages 217-238

    According to Wansbrough, the Qur'anic canon is the result of the juxtaposition of “prophetical logias” that appeared due to the sectarian requirements in various communities and were organized following the socialization process using a limited number of rhetorical rules. The verses related to “Shoaib's mission”, “the description of the four gardens of Paradise” (Al-Rahmān: 46-76) and “the story of Ja’far and Najāshī” are examples of “prophetical logia”. Denying the historical authenticity of Shoaib's story, emphasizing the allegorical function of this story and adapting some of its themes from the Testaments, emphasizing the compilation of the verses 62-76 (description of the second two gardens) before verses 46-60 (description of the first two gardens), insisting the imaginary report of the emigration to Abyssinia and Ja’far's conversation with Najāshī, the fabrication of the verses related to this story and its adaptation from describing the necessities of the new religion in the words of Christian missionaries, are Wansbrough's claims about these three examples. Since he has studied the issue with the method of literary analysis, this article also uses the same method to evaluate his views.

    Keywords: John Wansbrough, Quranic studies, prophetical logia
  • Mahmood Vaezi *, Hossein Jeddi Pages 239-257

    The concept of “heart” (qalb) in the system of religious epistemology enjoys a lofty position. The Islamic texts, in addition to employing the meaning and examples of heart in two physical and spiritual areas, talk about its role in promoting the human dimensions. Despite the fact that the reflection of the light [heart] in other dimensions of human existence ranks a special position, but this issue has been ignored on the area of heart cognition too. However, employing the posteriori approach, through investigation on the Qur’anic applications of heart, this research considers that its cognitive dimensions may be referred to two areas of “source cognition” and “instrument cognition”. On the other, the function and reflection of holy spark on the area of human heart may be considered in components such as “tolerance and desire to distance from the secular world”, “attaining the position of certainty and intuition of meta-material” and “a vision to have a comprehensive option and to be free from worldly blessings”.

    Keywords: Heart, Epistemology of Heart, Heart’s Light, Certainty